COVER magazin.com

Što kada vam mobitel ispadne u vodu?

Ako je vaš mobitel slučajno upao u vodu, što napraviti?

Nije neuobičajeno, iako je nepoželjno, da se dogodi da mobitel upadne u vodu. Dodatan problem je ako se to desi na moru i mobitel upadne u morsku vodu.

Čak i ako vam se čini da ispravno radi prije daljnjeg korištenja dobro ga osušite. Nikako ga nemojte snažno pritiskati. Nemojte mobitel naglo micati kako bi spriječilo kretanje vode kroz njega. Voda šteti elektroničkim uređajima jer provodi struju, a kako su unutar mobitela pločice koje struju provede na specifičan način, prisutnost vode će omogućiti struji da prolazi novim putovima te dovesti do kratkih spojeva.

Kako osušiti mobitel?

Najvažnije je naravno da ga odmah izvadite na suho. Obrišite ga i ostavite na suhom. No, nemojte pokušavati ubrzati proces sušilom za kosu jer će na taj način stvari samo postati gore.

Nemojte koristiti sušilo za kosu.

Obrišite ono što možete s vanjske strane. Isključite ga. Često se pokušava paliti mobitel kako bi se vidjelo da li funkcionira, no to nikako nije dobro za mobitel.

Ako je mobitel isključen, nemojte ga pokušavati upaliti.

Ako se može, otvorite zadnji dio mobitela i izvadite bateriju. To je jedan od važnijih koraka i trebali biste ga napraviti automatski i bez razmišljanja. Daleko veća vjerojatnost je da mobitel preživi ako mu je prekinuto napajanje. No, većina mobitela danas ima ugrađene baterije, i nema mogućnosti otvaranja, tako da će samo rijetki moći iskoristiti ovu mogućnost.

Također, izvadite i SIM karticu. To će vam omogućiti da spasite podatke s kartice, telefonski imenik i ostalo, ali i da bolje posušite telefon. Nju samo lagano prebrišite i ostavite sa strane.

Izvadite SIM karticu i dobro je posušite.

Obrišite površinu mobitela suhom krpom ili ručnikom. Dobro posušite i mjesto na kojem je bila baterija.  Kod brisanja ekrana budite oprezni, napravite to laganim tapkanjem kako ne biste oštetili ekran.

Uklonite i sve drugo s mobitela što se može ukloniti, poput zaštitne folije, privjeska… i ponovno prebrišite mobitel.

Uklonite sve s mobitela što se može skinuti i dobro prebrišite.

Ako vam se čini da još uvijek ima vlage možete iskoristiti rižu, naspite je u zdjelu, stavite na nju mobitel a potom lagano i preko njega stavite rižu. Ostavite ga tako neko vrijeme kako bi riža upila ostatke vlage koje vi niste obrisali.

Važno je da mobitel nikada ne sušite toplotom (sušilom za kosu ili ga stavite na radijator, peć…) jer će toplina lako uništiti osjetljivu elektroniku.

Ako vidite da je mobitel još uvijek vlažan, nemojte ga pokušavati uključiti, bez obzira koliko vas interesiralo da li još uvijek funkcionira. Ostavite ga na suhoj krpi da se suši.

Kada vam se čini da je mobitel suh vratite u njega bateriju i SIM karticu i uključite ga. Ako ne radi ili zaslon ne pokazuje ispravno podatke ostavite ga još neko vrijeme da se suši. Ako ni nakon toga ne radi, morat ćete ga zamijeniti.

Što kada telefon ispadne u more?

Ako vam je telefon ispao u more prvo ga stavite pod vodu iz slavine kratko, a potom osušite jer ćete tako isprati sol koja može uzrokovati dodatna oštećenja.

Nakon toga možete pokušati sa svim iznad navedenim koracima koji vrijede općenito.